Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at 5,4 procent af de vaccinerede i Israel har været smittet med den sydafrikanske covid-19-mutation.
Der er i stedet tale om, at 5,4 procent af de vaccinerede, som er blevet smittet med corona efter vaccination, er blevet smittet med den sydafrikanske variant. Blandt den øvre befolkning i Israel er tallet 0,7 procent.
Studiet viser altså, at de israelere, der får corona, selv om de er vaccineret, i højere grad end ikke-vaccinerede bliver ramt af varianten.
Selvom man har fået sin vaccination, kan man ikke føle sig helt sikker på ikke at blive smittet. Det er Israel et godt eksempel på lige nu.
Her er 5,4 procent af de vaccinerede, som er blevet smittet med corona efter vaccination, nemlig blevet smittet med den sydafrikanske variant.
Det skriver Jyllands-Posten ud fra en rapport fra Israel.
Ekstra Bladet har talt med virologiprofessor hos Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen, der fortæller, at tallene ikke er overraskende.
– Vi har altid vidst, at vaccinen ikke gav 100 procent garanti for ikke at blive smittet. Studiet fra Israel bekræfter egentlig bare vores hypoteser. Og det er i sig selv en god nyhed, fortæller han.
– Virus muterer hele tiden. Det vil de altid gøre. Problemet er bare, at hvis B.1351-varianten får lov til at smitte allerede vaccinerede folk, så udvælges varianter, som er sværere og sværere for immunsystemet at bekæmpe, og herved kan vi få varianter, der ikke kan bekæmpes med de nuværende vacciner.
– Virus kan simpelthen vænne sig til vores vaccine-optimerede immunforsvar og ende med at overvinde det. Den yderste konsekvens er, at vi kan få en coronaepidemi i Danmark, selvom alle er vaccinerede. Det må ikke ske.
– Det nytter ikke noget, at vi åbner for at kunne rejse igen, hvis vi i større antal hiver varianter som den sydafrikanske variant med til Danmark. Jeg finder det derfor fornuftigt, at vurderingen af tilstedeværelse af varianter indgår med stor vægt i vurderingen af, hvilke lande vi kan rejse til.
– Nej. Det er ikke min vurdering. Hvis vi fortsætter med at være effektive til smitteopsporing og fastholder den politik, vi har, burde det ikke påvirke genåbningen. Kun rejsemulighederne, fortæller Allan Randrup Thomsen.