Fra på onsdag kan du tage ni af dine bedste venner under armen og gå ud og spise en god middag indendørs på en restaurant.

Hvis altså I har coronapasset i orden, og at I på forhånd har bestilt bord.

Men hvis I vil sidde udendørs, behøver I hverken reservation eller coronapas.

Det fremgår af den genåbningsaftale, som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har indgået her til aften.

Flere elever kan også snart komme tilbage til skolerne. Elever på erhvervsuddannelser kan fra på onsdag vende fuldt tilbage, mens afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser kan vende 80 procent tilbage.

Aftalen bringer også tilskuerne tilbage på landets stadioner under den såkaldte superligaordning fra 21. april.

Bag aftalen står det samme brede flertal, der også står bag den første aftale om genåbning – det vil sige alle partier undtagen Nye Borgerlige.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at aftalen har krævet hårde forhandlinger.

– Det vigtigste er, at vi er endt et sted, hvor alle kan se sig selv i aftalen, og genåbningen af Danmark står på et uhyre bredt fundament, siger han.

Hævet loft

Som en del af fremrykningen vil forsamlingsloftet også blive hævet, så man fra onsdag kan være 10 personer indendørs og 50 udendørs. Loftet vil gradvist blive hævet, fortæller justitsministeren.

Han siger, at når det er blevet muligt at fremrykke genåbningen af samfundet skyldes det, at smitteudviklingen har været bedre end frygtet.

– På grund af den gode situation i Danmark og takket være danskernes gode indsats er vi i den privilegerede situation, at det er muligt at åbne lidt mere op, siger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener også, at Danmark står i en “gunstig situation”.

– Når vi har kunnet lavet en større genåbning end ventet, så skyldes det, at vi har kontrol over smitten, vi har intensiv testning og sekventering og mulighed for lokal nedlukning, siger Magnus Heunicke.

Indendørs fitness og idræt for dem over 70 år

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen hæfter sig især ved, at forsamlingsloftet bliver hævet, som partiet har presset på for.

– Det, der er vigtigt for os med forsamlingsloftet, er at skabe nogle muligheder og rammer for både at kunne passe sit arbejde, men også for at vi kan få en større graf af normalitet tilbage i tilværelsen igen. Det betyder meget. Corona er en alvorlig sygdom, men det handler også om andet og mere end en sygdom, siger han.

Til gengæld fik Venstre ikke opbakning til kravet om, at indendørs idræt for voksne, herunder fitnesscentre, skulle genåbne. Kun ældre over 70 år kan mødes til indendørs idræt i organiseret regi.

– Jeg ved, hvor meget det betyder for mange mennesker at komme ind og vedligeholde sin fysik. Det må man så gøre udendørs lidt endnu, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kort før partierne præsenterede aftalen, skrev Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på Twitter, at hun var godt tilfreds med aftalen:

Til DR siger hun:

– Jeg er rigtig glad. Det er en stor aftale, men nu er det også gået godt rigtig længe, og vi satser på, at vi fortsat kan forlade os på danskernes sunde fornuft. Den har bragt os så langt, så nu kommer der mere fælleskab til vores børn og unge, siger hun.

For Enhedslistens Mai Villadsen er det vigtigt, at sundhedsmyndighederne har “blåstemplet” aftalen.

– Både Sundhedstyrelsen og SSI (Statens Serum Institut, red.) har siddet med i forhandlingslokalet og rådgivet os ved hver en lille skrue, vi har stillet på, og det har været rigtig afgørende for os, at de ikke siger, at det her kommer til at stikke fuldstændigt af, siger hun og tilføjer:

– Og jeg må jo sige, at der var en del partier, der ville gå meget længere, end hvad myndighederne anbefalede, og det kunne vi selvfølgelig ikke gå med til.